10 onbewuste fouten tijdens het rijden

Category: Diverse Auto

Hoewel het aantal verkeersongevallen en verkeersdoden de laatste tijd is toegenomen, is rijden onder invloed niet de hoofdoorzaak van deze botsingen. Van alle verkeersdoden in 2021 was slechts 20% alcoholgerelateerd. Dit betekent dat een meerderheid van de ernstige ongevallen wordt veroorzaakt door gewone rijfouten en niet door dronkenschap.

Aan het eind van de dag willen alle bestuurders zonder onderbrekingen thuiskomen. Snelheidsovertredingen en ongevallen kunnen echter een domper zetten op uw plannen. Om deze kostbare rijfouten te voorkomen, moet u erop letten hoe u rijdt en alle verkeersregels volgen.

De veel voorkomende 10 rijfouten

De meeste mensen weten dat rijden onder invloed van alcohol of drugs of niet stoppen bij een STOP-bord een fout is. Maar weten dat andere aspecten op deze lijst bijdragen aan zoveel ongelukken is misschien nog wel schokkender! De onderstaande punten zijn gerangschikt in volgorde van hun gecombineerd aantal incidenten.

Snelheid niet onder controle

De volgende zijn voorbeelden van allesomvattende fouten: te snel een heuvel of een bocht afrijden, te snel rijden in de regen of mist, en zelfs als uw snelheid onder de wettelijke limiet ligt! Het is mogelijk dat u niet in staat bent om veilig te stoppen of een obstakel te ontwijken omdat u rijdt in een tempo dat gevaarlijk is voor de huidige weg-, weers- en lichtomstandigheden. U kunt de volledige controle over uw voertuig verliezen!

Aandacht

Tijdens het rijden moet u drie dingen in gedachten houden: uw handen aan het stuur, uw ogen op de weg en uw gedachten. Een afgeleid bestuurder kan een of meer van deze essentiële zaken missen. U denkt dat het in orde is om de aandacht te verdelen tussen de taak die u moet uitvoeren en andere dingen, maar u hebt het mis. Noodgevallen kunnen en zullen zich onaangekondigd voordoen; wanneer ze zich voordoen, moet u voorbereid zijn om snel, intelligent en correct te reageren. Dat is onmogelijk als je een tekst leest of met één hand een cheeseburger eet.

Niet op één rijstrook rijden

Het is een snelle en eenvoudige oplossing om aanrijdingen te voorkomen door uw voertuig niet op de verkeerde rijstrook te zetten. Veel bestuurders steken ongewild en onbewust een naastgelegen rijstrook over, of dat nu komt door een gebrek aan aandacht, het verkeerd begrijpen van wegmarkeringen, of onvaardig rijgedrag bij het afslaan of wisselen van rijstrook. Behalve wanneer u veilig van rijstrook verandert, moet u zo veel mogelijk op uw eigen rijstrook blijven.

Onveilig van rijstrook wisselen

Dit zijn de stappen van een veilige rijstrookverandering: zet de juiste richtingaanwijzer aan, controleer uw spiegels en dode hoek op andere auto’s, zoek een open plek in het verkeer, pas uw snelheid aan en ga vlot de rijstrook op. Let altijd op motorfietsen, want die kunt u gemakkelijk in uw dode hoek verstoppen en hun bestuurders zijn bijzonder kwetsbaar bij een botsing.

Te weinig afstand

Wist u dat bumperkleven, of het te dicht volgen van een ander voertuig, veel voorkomt? De meeste mensen beseffen niet dat ze het doen. Voor de veiligheid op de weg moet u bij 50 km/h een afstand van vijf autolengtes (25 meter) aanhouden, en bij 100 km/h moet er 18 autolengtes (85 meter) tussen uw voertuig en het voertuig voor u zitten. De beste manier om te bepalen of u een veilige volgafstand houdt is eenvoudig: zodra de auto voor u een object aan de kant van de weg passeert, begint u langzaam tot drie te tellen. Als je voor drie tellen het object zelf al bent gepasseerd, boem – je was aan het bumperkleven! Denk eraan om uw volgafstand te vergroten bij slecht weer, ‘s nachts of wanneer u achter een motor of grote vrachtwagen rijdt.

Langzaam rijden

Het is niet iets waar je meteen aan denkt, maar zelfs te langzaam rijden is gevaarlijk en verboden. Wanneer u onder de snelheidslimiet en langzamer dan het verkeer om u heen rijdt, dwingt u andere bestuurders om langzamer te rijden of u in te halen, waardoor de verkeersstroom wordt verstoord. Het is gewoon niet veilig om de verkeersstroom te verstoren.

Onvoorbereid ontwijken

Dit scenario toont aan hoe cruciaal het is om te allen tijde waakzaam te zijn tijdens het rijden. Als een groot voorwerp van een vrachtwagen valt en plotseling op uw weg verschijnt, weet u dan wat u moet doen? Zitten uw beide handen aan het stuur? Herkent u het gevaar voordat het te laat is? Weet u precies waar u heen moet om een ontwijkingsmanoeuvre correct te plannen? Wanneer ontwijken noodzakelijk is, is het belangrijk om van tevoren voorbereid te zijn. Het leren van defensieve rijtechnieken is een manier om de veiligheid tijdens het besturen van een voertuig te waarborgen.

Vermoeid rijden

Het is moeilijk om voldoende slaap te krijgen, maar dat mag geen excuus zijn voor vermoeid rijden. Je ogen open houden terwijl je een motorvoertuig bestuurt is onvoldoende. U moet te allen tijde alert en oplettend zijn, helder denken en een uitstekende spiercontrole hebben. Deze talenten gaan verloren door vermoeidheid.

Snelheid overschrijden

Snelheidslimieten zijn er niet voor niets – om zowel bestuurders als voetgangers veilig te houden. Wanneer bestuurders de maximumsnelheid overschrijden, brengen ze niet alleen zichzelf in gevaar, maar belemmeren ze ook de doorstroming van het verkeer en vergroten ze de kans op een botsing met andere voertuigen. Als u te hard rijdt en een ongeluk krijgt, zijn de gevolgen ernstiger dan wanneer u binnen de snelheidslimiet zou rijden. Onthoud altijd: het is nooit de moeite waard om uw leven of dat van iemand anders te riskeren door boven de snelheidslimiet te rijden.

Voorrang verlenen aan fietsers

U moet te allen tijde houden aan de voorrangregels om een botsing te voorkomen, ongeacht het vervoermiddel dat u gebruikt. Vergeet niet dat fietsers dezelfde wettelijke rechten en plichten hebben als bestuurders van motorvoertuigen. Bij botsingen met auto’s zijn vooral fietsers vatbaar, dus of u nu fietst of in een auto zit, volg altijd de principes van voorrang.

Vermijd rijfouten met Demo-opleidingen

Als een van deze rijfouten u bekend voorkomt, maak u dan geen zorgen! Nu is de beste tijd om uw gewoonten te verbeteren. U kunt dure ongevallen en boetes vermijden, kalm blijven op de weg, en het belangrijkste – uzelf en anderen veilig houden. Bij Rijschool Rotterdam leert u verantwoordelijk te rijden tijdens de rijlessen.