10 tips voor het besturen van een auto in de regen

Category: Diverse Auto

Wist je dat elk jaar meer dan een miljoen mensen in de wereld omkomen bij rijden in de regen? Omdat de wegen de grootste tijd van het jaar nat en glad zijn, moeten chauffeurs voorzichtig zijn in Tilburg. Ondanks onze beste inspanningen om rijden tijdens het regenseizoen te vermijden, vereisen bepaalde bedrijven en evenementen aandacht, en zelfs de regen kan dat niet tegenhouden.

Er is geen reden om bezorgd te zijn. Volg deze suggesties, en je zult klaar zijn om te rijden in de regen. Sommige van deze suggesties kunnen voorkomen als vragen tijdens jouw rijbewijs examens.

Wat je moet doen tijdens het rijden in de regen?

1.Let op als je een plas nadert

Je rijdt door een straat en plotseling verschijnt er een plas op jouw weg. Je kunt het beste van rijstrook veranderen om deze te vermijden. In een straat met eenrichtingsverkeer of als je niet kunt uitwijken, moet je de plas voorzichtig nemen. Als jouw remmen nat worden terwijl je door grote plassen rijdt, worden ze minder efficiënt. Draai ze lichtjes aan tot je zeker bent dat ze goed werken wanneer je merkt dat jouw remmen nat zijn. Sommige plassen verbergen gaten; als je die raakt, kan jouw auto beschadigd raken.

2.  Het begrip aquaplaning begrijpen

Te snel rijden bij regen kan leiden tot aquaplaning: dit is een term die wordt gebruikt om het rijden op het wateroppervlak aan te duiden door het verlies van contact tussen de weg en de wielen. Het kan beangstigend zijn, en je kunt je afvragen wat je in zo’n scenario moet doen. maak je geen zorgen, laat het gaspedaal langzaam los. Houd in gedachten dat plotseling remmen het risico inhoudt dat je de controle verliest en in een slip raakt. Vermijd indien mogelijk het rijden met hoge snelheid wanneer je te maken krijgt met aquaplaning.

3. Gebruik je koplampen

Doe jouw koplampen aan als je in de regen rijdt. Ze helpen je om de auto’s voor je en andere automobilisten te zien. Volgens de wet is het gebruik van koplampen verplicht als je onvoldoende zicht hebt en, in sommige omstandigheden, als je de ruitenwissers gebruikt.

4. Rijd rustig

Je moet langzamer rijden als het regent, afgezien van het aanhouden van de maximumsnelheid voor de wegomstandigheden. Als het regent, neemt de reactietijd van jouw voertuig af, waardoor de weg gevaarlijker wordt, vooral bij hoge snelheden. Kijk in de regen uit voor viaducten en bruggen, die vriezen eerder dicht dan andere weggedeelten. En een ander ding om in gedachten te houden is dat als gevolg van de trage beweging, zorg ervoor dat je jouw schema indien nodig aan te passen om te voorkomen dat vertragingen.

5. Ruitenwissers gebruiken

Rijden vereist dat je een goed zicht heeft op de weg voor je . Als het regent op de voorruit, wordt jouw zicht wazig, dit is de reden waarom jouw ruitenwissers nodig zijn. Stel je voor dat je aan het rijden bent en het begint te regenen en je probeert jouw ruitenwisserbladen te gebruiken om tot de ontdekking te komen dat ze niet werken. Het is echt verschrikkelijk. Voordat je vertrekt, zorg ervoor dat jouw ruitenwissers in goede staat zijn, vooral als het veel gaat regenen. Het beste van deze ruitenwissers is dat ze kunnen worden afgesteld op mist en zware regen en dat ze goed werken.

6. Onderhoud je auto goed

Je wilt toch zeker niet te maken krijgen met autopech in het regenseizoen. Op de snelweg vast komen te zitten kan desastreus zijn. Vervang de banden, ze hebben weinig grip tijdens het regenseizoen. Controleer ook alle andere onderdelen van de auto om er zeker van te zijn dat ze functioneren.

7. Gebruik geen cruise control

Je hebt geen cruise control nodig tijdens het regenseizoen. Je kunt je niet zo gemakkelijk aanpassen aan de wisselende weersomstandigheden, waardoor je soms halsbrekende toeren moet uithalen. Bovendien worden de sensoren van de cruise control gehinderd en zijn ze dus minder efficiënt als het systeem nat is. Cruise control vermindert de grip in vergelijking met het gebruik van het gaspedaal. Ook kan het af en toe uit zichzelf gas geven om de snelheid te behouden, wat ervoor kan zorgen dat je gaat slippen. 

8. Ga overstroomde wegen uit de weg

Als je een overstroomde weg nadert, kan je het beste omkeren en een andere route naar jouw bestemming zoeken. Weet je waarom je jouw route zou moeten veranderen? Grote hoeveelheden bewegend water kunnen jouw voertuig meesleuren, en je hebt een extra centje nodig om hulp in te roepen. Dat is nog niet alles, het water kan de motor beschadigen, die de krachtbron van jouw auto is. Je zult mechanische problemen krijgen zodra het water de bougies bereikt.

9. Zorg er voor dat de ventilatie goed werkt

Het vocht dat door de regen wordt geproduceerd, wordt weggehouden van de auto wanneer er voldoende ventilatie is, waardoor mist wordt voorkomen. Het blijkt dat de meeste auto’s een ventilatiesysteem hebben dat helpt bij het voorkomen van mist op jouw voorruit en ramen.

10. Zet de noodlampen uit

Knipperlichten worden vaak verkeerd begrepen, en sommige mensen gebruiken ze als het hard regent. Als nieuwe bestuurder, niet in de verleiding komen om ze te gebruiken in deze situatie. Houd in gedachten dat het gebruik van noodknipperlichten terwijl het regent illegaal is in Nederland. Knipper jouw lichten voor hun echte doel, dat wil zeggen, stoppen in een noodsituatie in plaats van een ander voertuig op de weg te laten schrikken zoals de meeste bestuurders zouden doen.

Rijschool Tilburg

Bij Rijschool Tilburg zorgen ze ervoor dat je overal op voorbereid bent als je de weg op gaat. Dus zoek jij nou een rijschool die jou optimaal kan voorbereiden in omgeving Tilburg, is Start Driving in als rijschool in Tilburg een goede optie.

Tags: