3 tips om sneller je trekker rijbewijs te halen

Category: Diverse Auto

Wie voor zijn werk op een tractor moet rijden moet daarvoor in het bezit zijn van een geldig trekker rijbewijs. Als je in het verleden, voor 1 juli 2015, een rijbewijs B hebt gehaald voor het besturen van een personenauto, dan ben je automatisch ook in het bezit van een trekker rijbewijs (rijbewijs T). Als dit niet het geval is dan zal je dit rijbewijs apart moeten halen. Vanaf een leeftijd van 15,5 jaar is het toegestaan om het theorie examen voor rijbewijs T te doen en mensen van 16 jaar of ouder kunnen praktijk examen doen. Hieronder lees je 3 tips die je kunt gebruiken om sneller een trekker rijbewijs te halen.

Oefenen

Het belangrijkste is dat je goed overweg kunt met het voertuig. Dit betekent dat je genoeg moet oefenen om zo snel mogelijk het rijbewijs te kunnen halen. Dit kan gedaan worden door het volgen van lessen of door zelf te oefenen. Een rijbewijs T is verplicht als je met een tractor de openbare weg op gaat. Als het voertuig niet op de openbare weg komt, dus op eigen terrein of akkers, dan mag de tractor zonder rijbewijs worden bestuurd. Werk je bij een bedrijf waar je beschikking hebt over een tractor en kun je van een ervaren bestuurder hulp krijgen, oefen dan zoveel mogelijk met het rijden van de tractor.

Zorg dat je de theorie kent

Vanaf de leeftijd van 15,5 jaar is het mogelijk om theorie examen te volgen. Zorg ervoor dat je de theorie goed onder de knie hebt. Dit betekent dat je de verkeersregels moet kennen die gelden en dat je moet weten welke handelingen je moet uitvoeren in bepaalde situaties. Maak eventueel gebruik van theorie lessen of hulp van anderen om ervoor te zorgen dat je de theorie volledig onder de knie hebt voordat je examen gaat doen. Dan is de kans op slagen namelijk groter.

Haal meer rijbewijzen in één periode

De theorie voor het examen dat je moet afleggen gaat grotendeels over de regels die gelden op de openbare weg. Deze regels gelden voor een groot deel ook voor andere voertuigen. Dat geldt ook voor handelingen en inschattingen die je moet kunnen maken tijdens het rijden. Het is daarom handig om het rijbewijs T te halen als je bijvoorbeeld ook bezig bent voor het halen van rijbewijs B. Op die manier kun je de theorie eenvoudiger onder de knie krijgen voor beide examens.