5 belangrijke voordelen van winterbanden voor je auto

Category: Diverse Auto

Winterbanden bieden een aantal belangrijke voordelen, al zijn die nog niet iedereen even goed duidelijk. Wij zetten 5 belangrijke voordelen op een rij die je zeker moet doornemen voordat je het winterbanden kopen via internet gaat overwegen:

  • Maximale veiligheid: Winterbanden zorgen voor een maximale veiligheid, dankzij de goede grip en tractie. Met name op een nat of besneeuwd wegdek leiden winterbanden tot duidelijk betere prestaties dan zomerbanden. Zo kunnen bestuurders niet zelden ongelukken weten te voorkomen.
  • Betere wegligging met winterbanden: Winterbanden zorgen voor een betere wegligging dan zomerbanden tijdens de winterperiode. Dit heeft te maken met de samenstelling van het rubber in de band. De winterbanden zijn gemaakt met een samenstelling die bij lagere temperaturen zorgt voor een meer soepel profiel, wat de wegligging van de auto als geheel sterk ten goede komt.
  • Kortere remweg: Winterbanden zorgen voor een kortere remweg, met name wanneer het wegdek nat of besneeuwd is. Ook op een droog wegdek met een temperatuur van 7 graden Celsius of minder bieden de winterbanden echter behoorlijke voordelen met betrekking tot de remweg.
  • Sparen van de zomerbanden: Winterbanden maken het mogelijk om tot 2x langer met de zomerbanden te doen, door daar in de winter niet mee te rijden. De banden slijten in de winterperiode relatief hard, waardoor het verstandig is om er in die periode geen gebruik van te maken.
  • Meer grip op de weg: Tenslotte zorgen winterbanden voor meer grip op de weg, wat ook de tractie ten goede komt. De ‘lamellen’ in het profiel zorgen tijdens het rollen van de band voor het ‘vastgrijpen’ op de weg, waardoor er meer trekkracht ontstaat.

Winterbanden leveren duidelijk een aantal belangrijke voordelen op, wat het verstandig maakt om er gebruik van te maken. Uiteraard kunt u winterbanden kopen of huren en heeft u de mogelijkheid om deze inclusief de velg, of zonder de velg aan te schaffen.

Wintersport en winterbanden

Winterbanden en wintersport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is verstandig om tijdens de wintersportvakantie gebruik te maken van winterbanden, eventueel in combinatie met sneeuwkettingen. In een aantal landen zijn de winterbanden verplicht, bijvoorbeeld tijdens een bepaalde periode van het jaar. In andere Europese landen zijn de winterbanden verplicht op het moment dat dit via een bord wordt aangegeven. In België en Nederland zijn de winterbanden niet verplicht, maar hou er rekening mee dat u over de grens, in bijvoorbeeld Oostenrijk, een boete kunt krijgen indien u er tijdens de verplichte periode niet op rijdt.

Kan je een boete krijgen voor all season banden of zomerbanden?

Zou u in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april zonder winterbanden rijden? Hou er dan rekening mee dat dit u een boete op kan leveren. De boete kan oplopen tot maximaal €5.000, waardoor het de moeite waard is om te investeren in een set winterbanden. Bovendien zorgt u daarmee voor meer veiligheid op de weg, voor uzelf én de andere weggebruikers.

Ben je aansprakelijk voor schade?

In veel andere Europese landen krijgt u niet direct een boete op het moment dat u niet op winterbanden rijdt, maar kan dit wel gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij schade. Rijdt u zonder winterbanden en raakt u bij een ongeval betrokken? In Duitsland is de kans bijvoorbeeld groot dat u slechts een deel van de schade uitgekeerd krijgt, zelfs wanneer u hier duidelijk geen schuld aan had. In Duitsland spreekt men van ‘nalatigheid’ op het moment dat u tijdens de winterperiode niet met winterbanden rijdt. In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar kunt u bijvoorbeeld wel (deels) aansprakelijk worden gesteld op het moment dat u er niet op rijdt en u betrokken raakt bij een ongeval. Het is wat dat betreft de moeite waard om dit vooraf goed te controleren en wellicht uit voorzorg te investeren in een set winterbanden voor de

Tags: