Auto-onderhoud: wat kunt u zelf doen?

Category: Diverse Auto

Nu je geslaagd bent voor je examen en een auto hebt, is het tijd om aan het onderhoud te gaan denken. Maak zeker een afspraak voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt en vergeet de APK niet!

Eén keer per jaar de staat van uw auto bekijken is echter niet ideaal, omdat er in een jaar veel kan gebeuren, vooral als u veel kilometers op de teller hebt staan.

Door uw auto goed te onderhouden – onderhoud dat u zelf kunt uitvoeren zonder hulp van een monteur – en hem het hele jaar door in topconditie te houden, verkleint u de kans op pech. Dat is goed voor uw portemonnee en voor de veiligheid en efficiëntie van uw auto.

Auto onderhouden

Hier zijn enkele basiswerkzaamheden voor auto-onderhoud die u zelf kunt uitvoeren. Vergeet niet uw inspecties uit te voeren wanneer het voertuig koud is, niet wanneer het warm is!

Banden controleren

Hoewel het gemakkelijk is om op uw banden en mogelijke problemen te letten, doen veel mensen dat niet, wat kan verklaren waarom bandenproblemen vaak aanleiding geven tot ongeloof bij de APK.

Uw bandenspanning controleren is belangrijk, en sommige plaatsen zullen ze zelfs gratis bijvullen. De juiste druk voor uw auto vindt u in de handleiding van de fabrikant of op een sticker aan de binnenkant van het bestuurdersportier. Als u niet zeker bent, kunt u op veel websites gratis opzoeken hoeveel lucht er in elke band moet zitten.

Banden die niet genoeg spanning hebben verbruiken meer brandstof en zijn mogelijk minder veilig om op te rijden, dus het is van cruciaal belang om het onderhoud ervan te controleren. Als u vaak een of meer van uw banden moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van een lekke band of een probleem met de afdichting, waarvoor professionele hulp nodig is.

Als u het profiel van uw banden niet controleert, kan dat een zeer kostbare vergissing zijn. Versleten of kale banden zijn niet alleen illegaal en kunnen leiden tot een hoge boete, maar ze zijn ook gevaarlijk om op te rijden.

Iets kleins en goedkoops als een bandenprofielmeter kan u veel moeite besparen – bewaar er een in uw auto. Als u er geen heeft, onthoud dan dat de minimaal vereiste diepte 1,6 mm is (gemeten over het centrale driekwart van de bandbreedte en rond de buitenomtrek).

Vloeistofniveaus

In uw motor bevinden zich vele reservoirs met vloeistoffen die nodig zijn voor het onderhoud van uw auto. Het is raadzaam deze regelmatig te controleren, omdat lekken of lage niveaus tot ernstigere problemen kunnen leiden als ze niet worden behandeld.

Motorolie is om vele redenen essentieel voor de prestaties van een auto: het smeert bewegende delen en helpt de motor koel te houden. U kunt uw oliepeil gemakkelijk controleren met behulp van de peilstok in de tank. Voor een nauwkeurige aflezing moet u de peilstok afvegen voordat u hem weer in de tank steekt. Om uw auto te onderhouden moet u regelmatig de olie verversen en in de gaten houden wanneer u ook het filter moet vervangen. Hoewel het misschien idealer is om professionele hulp hierbij in te schakelen, is het in ieder geval een goed uitgangspunt om te weten wanneer het peil laag wordt.

Het doel van koelvloeistof is te voorkomen dat de motor oververhit raakt. Goede koelvloeistof is niet alleen nodig om de levensduur van het interieur van de auto te verlengen, maar ook om ervoor te zorgen dat het bij lage temperaturen niet bevriest in het systeem.

U kunt voorgemengde koelvloeistof kopen, die u meteen in de tank kunt gieten, of een geconcentreerde oplossing met water (het antivriesbestanddeel is essentieel). U kunt oververhittingsproblemen ook opmerken als het temperatuurwaarschuwingslampje van de auto gaat branden, u een brandlucht waarneemt of de motorventilator hard draait.

Het is de regel van de mens dat wanneer je ruitensproeier uitloopt, de binnenkant van je auto wazig, korrelig en zout wordt.

Als u ze gevuld houdt, hoeft u zich geen zorgen te maken over mogelijke zichtproblemen in de toekomst, wat vooral een probleem is bij lange autoritten of een vroege zonsopgang in de winter.

In geval van nood kan water nog steeds worden gebruikt als snelle oplossing, maar het is niet te vergelijken met een degelijke combinatie en kan zich in de tank vormen bij gevaarlijk lage temperaturen.

Ruitenwissers

U kunt defecte wisserbladen meestal opsporen door te kijken hoe goed ze functioneren. Goed werkende ruitenwissers verwijderen snel water van de voorruit, maar als u gaten in de dekking of strepen ziet, moeten uw ruitenwisserbladen worden gecontroleerd. U kunt ook vreemde, moeizame geluiden horen of onregelmatige bewegingen zien als ze versleten of kapot zijn.

Hoewel het een snelle en eenvoudige vervanging is, vervangen de meeste winkels of garages uw ruitenwisserbladen gratis of tegen een kleine vergoeding.

Blijf goed verlicht op de weg

U kunt misschien niet zien of een lampje is doorgebrand terwijl u rijdt, dus het is van cruciaal belang om ze regelmatig te controleren.

De meest eenvoudige aanpak is optrekken, alle lichten aanzetten en het voertuig doorlopen. Voor het testen van de remlichten is assistentie nodig, omdat u moet kijken terwijl iemand anders het pedaal indrukt of u kunt controleren door in een deur of raam te spiegelen.

Als er geen licht is en u niet gekwalificeerd bent om de lamp zelf te vervangen, kan deze meestal worden vervangen voor een kleine prijs of gratis wanneer u de vervangende lamp koopt.

Accu

Een auto die niet of moeilijk start, is meestal de eerste aanwijzing dat er iets mis is met uw accu. Accu’s zijn uiterst gevoelig voor lage temperaturen, zoals iedereen weet die zijn auto ooit niet heeft kunnen starten op een koude winterochtend. U kunt ook horen dat de dashboardverlichting dimt of een klikkend geluid maakt wanneer u de sleutel omdraait.

Vermijd veel korte ritjes om het risico te minimaliseren dat de accu leegloopt; hierdoor kan hij niet opladen; en zorg ervoor dat u voorzieningen die energie gebruiken, zoals uw verlichting, uitschakelt. Als u op vakantie gaat en de auto een tijdje niet kunt starten, kan het nuttig zijn iemand anders het voor u te laten doen, en indien mogelijk de auto in een garage te zetten waar de temperaturen bijzonder laag zijn

Gecorrodeerde accu’s zijn gemakkelijk te herkennen, maar de beste manier om de sterkte van uw accu te controleren is een (vaak gratis) accutest in de garage. Als de accu leeg is, kunt u niet veel doen. Om dit te voorkomen, kunt u een externe lader of startkabels in uw auto bewaren, zodat een andere bestuurder u kan helpen.

Airconditioning

Als u airconditioning in uw auto heeft, is het genieten van de koude lucht die tijdens een hittegolf blaast het heerlijkste gevoel dat u zich kunt voorstellen. Maar als u hem 50 weken van het jaar, wanneer het geen mooi weer is, uit laat staan, kunt u ontdekken dat hij niet werkt als de zon weer opkomt.

Zonder gebruik kan de rubberen afdichting van uw airconditioner uitdrogen en krimpen, waardoor lekken ontstaan. Uw airconditioner regelmatig laten draaien (al is het maar voor even) is altijd goedkoper dan betalen voor reparaties.

Is er nog iets waar ik aan moet denken?

Geen aandacht besteden aan de lichten en geluiden van uw auto kan zeer kostbaar zijn. Alle vreemde geluiden, van piepen en krassen tot tikken en klappen, moeten onmiddellijk worden onderzocht, omdat ze in de toekomst tot dure reparaties kunnen leiden. Rijschool Academie is een opleidingsinstituut voor rijinstructeurs die de rijinstructeurs ook dit soort basisonderhoud kennis leert. Zo kunnen de rijinstructeurs hun rijles auto goed verzorgen. Bovendien kunnen de rijinstructeurs deze kennis ook weer aanleren aan hun studenten. Dus als u uzelf afvraagt waar u uw rijinstructeur opleiding wilt volgen, dan is het een goed idee om een kijkje te nemen bij Rijschool Academie!