De meest voorkomende fatale auto ongelukken

Category: Diverse Auto

In 2021 stierven honderden mensen als gevolg van auto-ongelukken, het hoogste aantal sinds 2007. Wordt niet nog een statistiek! Leer wat de meest voorkomende oorzaken van verkeersdoden zijn en hoe u ze kunt voorkomen.

De meest voorkomende verkeersdoden bij auto-ongelukken?

Alcohol, te hoge snelheid en het niet dragen van de veiligheidsgordel zijn de drie meest voorkomende oorzaken van dodelijke auto-ongelukken. Toon uw genegenheid door veilig te rijden telkens wanneer u in een voertuig stapt.

Niet rijden onder invloed

In 2021 stierven meer dan 100 mensen door dronken rijden. Dat is meer dan elk ander type verkeersdoden in dat jaar. Als je bloedalcoholgehalte hoger is dan 0,05%, ben je wettelijk dronken. Het is altijd leuk om uit te gaan en te drinken met vrienden, maar wijs een nuchtere bestuurder aan of bel een rideshare om veilig thuis te komen.

Houd u aan de snelheidslimiet

Elke weg heeft een maximumsnelheid om specifieke redenen, zoals het aantal bochten, de zichtbaarheid of de hoeveelheid verkeer. Je moet je altijd houden aan de aangegeven snelheidslimieten; sneller rijden verhoogt de kans dat je de controle over het stuur verliest, vooral als je onbekend bent met de weg. In 2021 was te hard rijden verantwoordelijk voor veel doden. Door langzamer te rijden, kunt u mogelijk een leven redden.

Gordel kan uw leven redden

Wees geen slachtoffer van valse mythes over het dragen van een veiligheidsgordel, want dan kan je komen op dezelfde statistieken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Veiligheidsgordels zullen me in de auto opsluiten – Fout! Het kost je minder dan een seconde om de gordel los te maken.
  • Ik rijd alleen dicht bij huis en heb er geen nodig — Fout! De meeste ongelukken gebeuren dichtbij het huis.
  • Mensen worden uit een auto geslingerd en lopen zonder verwondingen weg — Fout!  Als u uit een voertuig wordt geslingerd, vooral als u zich in het pad van een bewegend voertuig bevindt, zijn uw overlevingskansen aanzienlijk klein.

Laat u niet afleiden

8% van alle dodelijke ongevallen in 2021 werden veroorzaakt door afgeleid rijden. Dit kan betekenen dat u sms’t, van radiozender verandert of zelfs eet terwijl u achter het stuur zit. Als u moet bellen met uw telefoon, gebruik dan de handsfree modus en stop als u een bericht moet typen. Uw leven – en dat van anderen – is het niet waard om in gevaar te worden gebracht door meerdere dingen tegelijk te doen.

Rust altijd goed uit

Helaas veroorzaakte slaperig rijden 1,6% van de verkeersdoden in 2021. Als je 4 uur slaap had en vervolgens reed, zou dat het equivalent zijn van 0,8% bloedalcoholgehalte. Om dit soort ongelukken te voorkomen, moet je elke nacht minstens zeven tot acht uur slapen.

Vermijd alles wat u tijdens het rijden in gevaar kan brengen

Het is van cruciaal belang dat u tijdens het rijden niets doet dat u van de weg afleidt. Houd alcohol uit uw bloed, rijd niet te snel en houd uw aandacht op de weg, zodat u veilig thuiskomt. Rijschool Den Haag is geen ordinaire rijschool. Je krijgt er ook informatie over de gevaren en wat te doen om dergelijke situaties te vermijden.