Je zou het misschien niet denken, maar mindervalide personen hebben vaak evenveel bewegingsvrijheid als mensen zonder handicap. Vaak doen ze dit wel op een iets andere manier. Benieuwd naar de verschillende manieren waarop mindervalide mensen van A naar B reizen? Daarover lees je in deze blog meer.
Speciale rolstoelbus
Wanneer de mindervalide persoon in een rolstoel zit, kan ervoor worden gekozen om een rolstoelbusje aan te schaffen. De rolstoelgebruiker neemt vaak achterin het busje plaats. De extra brede achterdeuren en speciale uitklapplateau zorgen ervoor dat het in- en uitstappen extra makkelijk verloopt. Eenmaal achterin de bus wordt de rolstoelgebruiker vastgezet met speciale, extra lange gordels. Zo wordt voorkomen dat de rolstoel tijdens de rit begint te rollen. Het nadeel van een rolstoelbus is dat mindervaliden afhankelijk zijn van iemand anders om het busje te besturen.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is vaak de ideale oplossing voor mindervaliden die geen persoonlijke chauffeur hebben die 24/7 voor ze klaarstaat. Hierdoor krijgen ze een heleboel zelfstandigheid terug. Bijna elke soort openbaar vervoer in Nederland is geschikt voor mindervaliden. Voor rolstoelgebruikers zijn er bijvoorbeeld speciale oprij plateaus, waardoor ze makkelijk in- en uit het voertuig kunnen stappen. Daarnaast kan je bij de NS speciale reisassistentie aanvragen. Dan staan er op het afgesproken station op het afgesproken tijdstip medewerkers klaar die de rolstoelgebruiker de trein in of uit helpen. Veel treinstations zijn ook voorzien van liften, die mindervaliden kunnen gebruiken op het juiste perron te komen.
Aangepast voertuig
Mindervaliden die nog relatief veel kunnen, kunnen een auto op maat laten aanpassen. Zo kan de bestuurdersstoel bijvoorbeeld 90 graden draaibaar worden gemaakt, zodat het in- en uitstappen een stuk makkelijker verloopt. Daarnaast kan er een handbedrijfsrem met segmentgas worden geïnstalleerd. Hiermee kunnen het gas- en rempedaal met de hand worden bestuurd. Dit is de ideale oplossing voor mensen die weinig of geen beenfunctie hebben.