Duurzaam milieu en milieuzones

Category: Diverse Auto

Duurzaam milieu en milieuzones

In de binnenstad van grote steden wordt vaak een milieuzone ingepland. Als een vrachtwagen teveel fijnstof of stikstof uitstoot dan is het voor de vrachtwagens officieel niet toegankelijk. De grote steden proberen op deze manier de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en te voldoen aan de Europese norm. Het is mogelijk om online uw kenteken te controleren op toegang. U ziet zo direct in welke stad u wel of niet naar binnen mag. Door u te houden aan de milieuzones draagt u bij aan een duurzaam milieu.

Milieuzones per gemeente verschillend.

Er zijn een aantal gemeentes die meedoen aan een duurzaam milieu en dus een speciale zone hebben opgesteld. Eén van de bekende gemeentes zijn natuurlijk Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Amsterdam. Naast deze bekende steden doet ook Tilburg en Rijswijk mee aan de actie tegen een duurzaam milieu. Online kan u direct zien of uw bestemming in een milieuzone bevindt. U kan dan van te voren zien of u de gemeente eigenlijk wel kan bereiken met uw huidige vrachtwagen. Dit is handig om te weten voordat u in de problemen raakt als u toch een gemeente met een duurzaam milieu beleid binnengaat.

Vrijstelling voor een milieuzone.

Als uw vrachtwagen binnen een bepaalde klasse van een duurzaam milieu valt, dan heeft u een ontheffing. U kan dan met uw vrachtwagen gewoon de binnenstad van Utrecht binnen rijden. U voldoet namelijk aan alle duurzaam milieu eisen die met het zonebord worden aangegeven. Een ontheffing voor een milieuzone wordt automatisch geregeld op basis van uw voertuig. Als u toch een ontheffing wilt vanwege een speciale reden dan kan u dit aanvragen bij de gemeente. Dit wordt een lokale ontheffing genoemd, waardoor u toch nog toegang krijgt tot de binnenstad.

Uw wagen aanpassen voor het duurzaam milieu.

Het is mogelijk om uw voertuig aan te passen aan een duurzaam milieu. U kan zo de uitstoot beperken en als nog een landelijke vrijstelling krijgen voor de milieuzones. Het is hierbij belangrijk dat u bijvoorbeeld een roetfilter plaatst en de co2 uitstoot naar beneden brengt. Soms is het mogelijk om uw vrachtwagen aan te passen, maar dit is niet overal mogelijk. Informeer dit van te voren bij de gemeente om uw wagen te laten voldoen aan de laatste eisen. Alleen zo is uw wagen geschikt voor een duurzaam milieu en krijgt u als nog een vrijstelling voor de milieuzone. Bij een aanpassing aan de wagen dient u de vrijstelling vaak wel zelf aan te vragen.