Er kunnen allerlei redenen zijn om een auto uit het buitenland te importeren. Het kan zijn dat het een hele unieke auto is die in Nederland niet te verkrijgen is. Maar het kan ook een spotgoedkope en unieke auto zijn, die inclusief de kosten voor het importeren nog steeds de moeite waard is om te importeren. Het belangrijkste is dat je zeer nauwkeurig je auto zoekt. In veel gevallen is bezichtiging niet altijd mogelijk. Wees dus absoluut zeker dat je perse deze auto wilt aanschaffen. Maak daarnaast een goed overzicht van alle kosten.
Hoe gaat een auto importeren in zijn werk?
Je kunt ervoor kiezen om het importeren van je auto uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven. Deze bedrijven zijn zeer ervaren en kunnen je veel werk uit handen geven. Ook hoef je niet bang te zijn dat je bepaalde zaken vergeet. Uiteraard betaal je daar dan wel voor. Koop je een auto in de Europese Unie dan kun je overwegen om de auto zelf te gaan halen. Schaf je een overzeese auto aan dan zal je auto verscheept moeten worden. Laat je goed voorlichten over de kosten en al het papierwerk wat er bij verschepen van een auto aan te pas komt. Vergeet niet, wanneer je de auto zelf haalt, een tijdelijke ontheffing aan te vragen. Je mag als Nederlander in Nederland niet met een buitenlands kenteken rondrijden.
Na het importeren
Wanneer je auto in Nederland is aangekomen ben je er nog niet. Je moet dan met je auto naar de RDW. De RDW gaat je auto keuren of hij voldoet aan de Nederlandse eisen. Is hij goedgekeurd dan moet je nog naar de belastingdienst om de BPM, de BTW en eventuele invoerrechten te regelen. Koop je een auto in de EU dan zijn de invoerrechten niet van toepassing. Wanneer ook de belastingdienst akkoord is, zul je binnen enkele dagen je kentekenbewijs thuis ontvangen en kun je kentekenplaten latten maken.