Heb jij slechte rijgewoonten?

Category: Diverse Auto

Elke automobilist op de weg is verplicht onze wegen zo veilig mogelijk te maken. Dat impliceert het aanleren van goede rijvaardigheden en het vermijden van slechte. Dit zijn de top zeven van verschrikkelijke rijpraktijken. Komt een van deze eigenschappen jou bekend voor?

Snelheidsovertredingen

Te hoge snelheid is een factor in ongeveer 30% van alle dodelijke auto-ongelukken. Je denkt misschien dat je volledige controle hebt over jouw auto terwijl je over de snelweg rijdt, maar een snelle bocht, puin op de rijbaan of een onverwachte overstekende voetganger kan je met gemak in een statistiek veranderen. Als jij je aan de snelheidslimiet houdt, heb je meer tijd om te reageren als er iets onverwachts op de weg komt. En dit kan voorkomen dat jij of een ander sterft.

Afgeleid worden

Elk jaar gaan in Nederland tientallen tot honderden levens verloren door afgeleid rijden, waarbij telefoons een van de grootste afleiders zijn. Het is logisch dat je een nieuw sms-bericht wilt controleren wanneer je het ontvangt, maar je ogen een seconde van de weg halen kan gevaarlijk zijn. Als je met hoge snelheid rijdt, kan er veel gebeuren in de tijd die je nodig hebt om op je scherm te kijken. De verkeerswetgeving neemt sms’en en rijden heel serieus en er kunnen hoge boetes worden opgelegd als je in Nederland wordt betrapt met een telefoon in je hand.

Bumperkleven

Te dicht op de auto voor je rijden is een zekere manier om een ongeluk te krijgen. Als zij plotseling remmen, kun je hen raken. En sommige bestuurders gaan zelfs zo ver dat ze willekeurig remmen om te zien of de bestuurder achter hen wel oplet of gewoonweg expres een botsing veroorzaken bij bumperklevers om zo geld te incasseren van de verzekering en zo hun auto te vernieuwen. Erger nog, probeer de situatie niet te beheersen door zelf onverwachts te remmen – dit kan ertoe leiden dat de achteropkomende bestuurder jou in plaats daarvan raakt. Je moet een aanzienlijke afstand bewaren tussen jouw auto en de voorligger, zodat je tijd hebt om dienovereenkomstig te reageren. Om dit gemakkelijk te doen, volg je iets dat de “regel van drie seconden” wordt genoemd.

In en uit het verkeer weven

Er is niets mis met het wisselen van rijstrook. Het is meestal nodig om trage voertuigen in te halen of ruimte te maken voor auto’s die van achteren naderen. Maar in en uit het verkeer weven is gewoon roekeloos. Elke keer dat u van rijstrook moet veranderen, moet je jezelf voldoende tijd geven om de juiste procedure te volgen.

Je geduld verliezen

Wil je iets angstaanjagends horen? Bij meer dan een vijfde van de verkeersincidenten is er minstens één automobilist met een wapen in zijn auto. En verkeerswoede veroorzaakt ongeveer 30 doden per jaar. Laat verkeerswoede niet de overhand krijgen. Begin ook geen ruzie met andere bestuurders op de weg.

Als een andere bestuurder een fout maakt, toon hem dan wat begrip. Verkeersagressie is frustrerend, maar het is het niet waard om je erover op te winden. De andere bestuurder is waarschijnlijk onvolwassen en is jouw tijd en zorgen niet waard.

Richtingaanwijzers niet gebruiken

Door de weg te delen en te communiceren met andere automobilisten kunnen we ieders reis veiliger maken. Andere bestuurders verdienen het om onze plannen te kennen zodat ze zich daaraan kunnen aanpassen. De bestuurder achter ons kan vertragen om ons de tijd te geven een zijstraat in te draaien. Of de auto’s om ons heen op de snelweg kunnen anticiperen op het wisselen van rijbaan en ons ruimte geven.

Onnodig links aanhouden

De linker rijstrook wordt vaak beschouwd als de snelle rijstrook. En je hebt enigszins gelijk; langzamer verkeer moet rechts blijven zodat sneller verkeer links kan passeren. Maar zodra je langzamere auto’s veilig bent gepasseerd, moet je terugkeren naar de rechterrijstrook en de linkerrijstrook vrijhouden voor andere bestuurders om te gebruiken als inhaalroute of zelfs voor noodvoertuigen die snel en onverwacht kunnen komen.

Klaar om goede rijgewoonten aan te leren?

Is het al een tijdje geleden dat je hebt gereden of wil je leren rijden bij een rijschool die jou op een verantwoordelijke wijze leert deel te nemen aan het verkeer? Neem dan een gratis proefles bij Rijschool Utrecht.