Het belang van kilometerberekening bij transportplanning

Category: Diverse Auto

Bij de planning van transport kan kilometerberekening een belangrijke rol spelen. Er zijn verschillende nationale en internationale bedrijven die software ontworpen hebben voor transportplanning. Deze programma’s zijn bedoeld om de planning transport te vereenvoudigen voor transportbedrijven, onder andere door het gebruik van kilometerberekening. De Nederlandse transportsector is goed voor het vervoer van zo’n 540 miljoen ton goederen per jaar. Om alle transporten goed te laten verlopen, is een efficiënte organisatie nodig. Hiervoor heeft elk transportbedrijf een planningsafdeling.

Transportplanning

De basis van elk transportbedrijf is een goede planning van het transport. Voordat de transporten daadwerkelijk plaatsvinden, moeten deze van tevoren goed uitgestippeld en georganiseerd worden. Voor elk transport moet het juiste vervoersmiddel geselecteerd worden. Daarnaast moet de laadruimte zo efficiënt mogelijk ingedeeld worden. Tenslotte moet de kortste en snelste route uitgestippeld worden. Het uitstippelen van de route wordt gedaan met behulp van verschillende softwareprogramma’s. Soms kan dit problemen opleveren, vooral wanneer het een transport naar een ander land of meerdere bestemming betreft. Een precieze kilometerberekening kan doorslaggevend zijn bij het kiezen van de beste route. Bij transportplanning speelt het economische aspect een grote rol.

Software voor kilometerberekening

Verschillende softwarebedrijven hebben programma’s voor de transport- en logistieksector op de markt gebracht. Kilometerberekening is een van de functies die de software voor transportbedrijven biedt. Twee voorbeelden van routeplanners die recent op de markt verschenen zijn, zijn van map&guide en TLN. Beide planners zorgen ervoor dat het maken van een kilometerberekening eenvoudig en snel gebeurt. Voor het maken van een nauwkeurige en efficiënte transportplanning, bezit de software naast de kilometerberekening allerlei handige tools. Transportritten worden gevisualiseerd en verschillende opdrachten en voertuigen worden op een kaart weergegeven. Op deze manier wordt het plannen van transport overzichtelijk. De kilometerberekening kan jou bij transportplanning verder helpen om bijvoorbeeld tol- en benzinekosten te berekenen.