Hoe werkt het financieren van een auto?

Category: Diverse Auto

Een auto is voor veel mensen absoluut noodzakelijk. Zo wordt de auto veel gebruikt voor het woon-werkverkeer, maar er zijn meer redenen waarom het hebben van een auto nodig kan zijn. Om een auto te kunnen betalen is echter geld nodig.

Het financieren van een auto

Afhankelijk van de situatie waarbij er gekozen wordt voor de financiering van een auto, zijn er vier situaties denkbaar op het gebied van financieren.

Ben jij voor je werk afhankelijk van een auto, dan kan het zijn dat jouw werkgever een lease-auto ter beschikking stelt. Als jij deze auto ook in privé gebruikt, dan wordt dit door de belasting gezien als verkapt loon en betaal je afhankelijk van het type auto een bijtelling in de vorm van belasting. Kies jij voor een energie-zuinige auto, dan geldt daarvoor het lage belastingtarief als bijtelling, namelijk 8%.
Laat jij je oog echter vallen op een minder zuinige, grote auto, dan zal de bijtelling ook hoger zijn en wel 22%. Een aanzienlijk verschil dus.

Als jij een auto aanschaft en daarvoor jouw eigen spaargeld aanwendt, dan is dat verreweg de goedkoopste optie. Geld lenen kost immers te allen tijde geld. Je betaalt per definitie rente over het geleende bedrag. Door jouw eigen geld in te leggen, bespaar je de rentekosten en is de auto ook echt direct van jou.

Ontkom je niet aan een lening als je een auto wilt aanschaffen, dan is het zinvol om te kiezen voor een persoonlijke lening. Bij deze vorm staat de looptijd vast en weet je precies wanneer je de lening volledig terugbetaald zult hebben. Wel zo overzichtelijk.

Nog een optie voor het financieren is private lease. Bij deze vorm kan jij een nieuwe auto uitzoeken en betaal je per maand een vast bedrag. In principe ben je na afloop van de leasetermijn geen eigenaar van de auto, tenzij je op dat moment de auto alsnog besluit over te nemen. Bij private lease is het van groot belang je te verdiepen in de voorwaarden. Zorg dat je exact weet welke kosten bij het leasebedrag inbegrepen zijn. Hierbij kun je denken aan: brandstof, onderhoud, wegenbelasting, reparatie en schade. Ook de vraag of de maandlasten gedurende de gehele looptijd gelijk blijven, is goed om beantwoord te zien.

Sta er goed bij stil, dat de lening weliswaar is aangegaan voor de aanschaf van een auto, maar dat hij hoe dan ook terugbetaald zal moeten worden. Mocht jouw auto rijp zijn voor de sloop, terwijl de lening nog loopt, dan heb je dus kosten voor een auto die niet meer in jouw bezit is. Op dat moment zal je waarschijnlijk wel een andere auto nodig hebben en heb je dus met dubbele kosten te maken.

Wees dus zeker van je zaak en kijk of je de lening ook terug kunt betalen, indien het allemaal even tegenzit.