Liever goed geleased dan slecht gekocht

Category: Diverse Auto

Private leasen is tegenwoordig erg populaire. Waar vroeger vooral zakelijk aan private lease werd gedaan, wordt er nu massaal particulier geleased. Vroeger werd er in één keer een flinke som geld op tafel gelegd en een auto gekocht. Met private leasen wordt er elke maand een bedrag van je rekening afgehaald. Dat was niet populaire, want je rekening wordt wel erg zwaar belast elke maand. Maar tegenwoordig houdt men aan het einde van de maand genoeg over om een auto te kunnen leasen. Zelf ben ik ook jaren sceptisch geweest, vooral vanwege het bedrag dat elke maand van de rekening wordt gehaald, maar toen ik zag dat steeds meer mensen het zijn gaan doen ben ik ook overstag gegaan. Dat is overigens niet zomaar gegaan, ik heb eerst de voor- en nadelen goed afgewogen.

Het grote nadeel van het kopen van een auto is dat je jaren moet sparen voordat je een auto kan kopen. Het is zonde van het kapitaal, want je krijgt nooit meer de waarde van de auto terug als je de auto hebt uitgereden. En als je een tweedehands auto koopt, komt er nog meer bij kijken. Dan moet er gekeken worden naar hoe oud de auto is, hoeveel KM de auto heeft gereden en wat de status van de auto is. En zelfs dan kan je met een beetje pech een auto kopen die binnen een paar maanden problemen heeft.

Bij leasen heb je deze probleem niet. Je kan zelf bepalen hoeveel budget jij per maand over hebt voor het leasen van een auto. Uiteraard is het zo: hoe hoger de marktwaarde van de auto, hoe meer je per maand kwijt bent. Als er problemen zijn met de auto, breng je hem naar de eigenaar voor reparatie. Meestal is de eigenaar ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto. Dit zal je overigens wel eerst moeten overeenstemmen met de eigenaar. Als je leasecontract erop zit, lever je de auto in en hoef je er niet meer naar om te kijken. Je kan meestal ook bij dezelfde eigenaar een nieuwe auto uitkiezen. Daarom is leasen een uitstekende optie!

Tags: