Taxi of openbaar vervoer?

Category: Diverse Auto

Stel je voor: je kunt niet zelf rijden, bijvoorbeeld door een gebroken been of omdat je terug komt van een feestje en nét iets te veel op hebt. Hoe kom je dan thuis? Neem je de taxi of toch het openbaar vervoer? In deze blog zullen de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje worden gezet, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Milieu

Zoals we allemaal weten, is het nemen van het openbaar vervoer natuurlijk beter voor het milieu dan het nemen van een taxi. Elektrisch openbaar vervoer zoals tram, metro en trein zijn het beste. Maar, in sommige steden bestaan er elektrische taxi’s, die tot 50% minder CO2 uitstoten dan taxi’s op fossiele brandstof. Als je écht een taxi wil nemen, is de elektrische taxi dus de beste keuze voor het milieu.

Kosten

Dit is afhankelijk van de afstand die je af moet leggen, maar vaak ben je goedkoper uit als je met het openbaar vervoer reist. Zeker voor langere afstanden kan de prijs van een taxirit behoorlijk oplopen. Als je het niet zo breed hebt of wat geld wilt besparen, is het openbaar vervoer dus de juiste keuze. 

Tijd 

Wanneer je met het OV reist, moet je er rekening mee houden dat alles op vaste tijden rijdt.  Afhankelijk van het tijdstip en de plaats zul je dus even moeten wachten. Deze wachttijd kan zelfs oplopen wanneer bijvoorbeeld je trein vertraging heeft. ‘s Nachts rijdt veel openbaar vervoer zelfs helemaal niet meer. Bij een taxi-service is hier geen sprake van: je belt en hij komt er meteen aan, ongeacht het tijdstip. Een voordeel van de trein pakken is dat treinen hoge snelheden kunnen bereiken. Als je dus een lange afstand af moet leggen, is het misschien sneller om met de trein te reizen.