Veiligheidsvoordelen van een achteruitrijcamera

Category: Diverse Auto

Er zijn heden daags een heleboel vernieuwingen te vinden. Hoewel de ene nuttiger is dan de ander is vrijwel geen één nutteloos. Toch nemen sommige oplossingen nog steeds negatieve punten met zich mee. Toch zijn er oplossingen voor problemen die alleen maar een positieve uitwerking hebben.

Zoals de meeste mensen weten is vrijwel iedere nieuwe auto voorzien van achteruitrij ondersteuning. Meestal in de vorm van in snelheid toenemende piepjes op het moment dat je in de buurt komt van een obstakel. Briljant! In mijn opinie is het alleen bijzonder dat dit principe wel bij auto’s wordt toegepast en niet meer bij voertuigen waar het misschien nog wel veel handiger voor is. Denk hierbij aan grote voertuigen bij het zicht achter het voertuig minimaal is. Een auto beschikt nog over een achterruit, bij een vracht- of bakwagen is dit niet het geval. Deze voertuigen beschikken vaak alleen over zijspiegels. Zolang je vooruit beweegt is dit niet erg, dan hoef je geen inzicht te hebben wat er achter je gebeurt. Maar stel nou dat de AH de boodschappen bij jouw in de wijk bezorgt, zij bezorgen in een bakwagen. Op het moment dat zij een omkeer manoeuvre maken en geen inzicht hebben in wat er achter de wagen gebeurt kunnen er gevaarlijk situaties ontstaan. De gevolgen hiervan kunnen van grote impact zijn. Vergeet niet dat een bakwagen een leeggewicht heeft van bijna 2000kg. Op het moment dat dit iets of iemand raakt zal de wagen niet zomaar stoppen en de bestuurder het misschien niet eens doorhebben. Dit geld natuurlijk  niet alleen voor bak- en vrachtwagens maar je kan bijvoorbeeld ook je camper voorzien van bijvoorbeeld een camos camera.

Niet alleen bij het omkeren maar ook bij het invoegen van de snelweg bezit je zo over informatie die een ongeluk kunnen voorkomen.

Al met al lijkt een achteruitrijcamera set mij een perfecte innovatie en mag het wat mij betreft wel wetterlijk verplicht worden voor grote voertuigen. Dit maakt het veiliger voor omstanders, heeft de eigenaar van het voertuig hier baat bij en zelf de verzekeraar heeft hier profijt van.