Vervang je motorolie op tijd en voorkom motorschade!

Category: Diverse Auto

Veel mensen vergeten om op tijd hun Castrol 5w30 motorolie te vervangen. Dit is jammer, want het niet op tijd verversen van je motorolie brengt grote risico’s met zich mee. Het kan leiden tot ernstige motorschade. Je motorolie vervangen is heel makkelijk en kost niet veel tijd. Het is dus verstandig om dit regelmatig te doen.

Hoe vaak moet ik mijn motorolie vervangen?

Vaak weten mensen niet hoe vaak ze nou eigenlijk hun Shell motorolie moeten vervangen. Dit hangt af van verschillende factoren. Allereerst verschilt dit per auto en iemand die meer kilometers rijdt, zal het vaker moeten doen. Als je één keer per maand je oliepeil checkt, zit je over het algemeen wel goed.

De gevaren

Het niet op tijd verversen van je motorolie brengt verschillende gevaren met zich mee. Wanneer je je oliepeil niet op tijd checkt, kan het peil te hoog of te laag worden. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot motorschade.

Een te hoog of te laag oliepeil

Een te hoog oliepeil heeft als gevolg dat de motorolie de krukas kan bereiken. Daardoor wordt de olie opgeklopt en kan er motorschade ontstaan. Ook een te laag oliepeil is gevaarlijk. Bij een te laag oliepeil wordt de motor niet meer voldoende gekoeld, gesmeerd en gereinigd. Ook dit kan leiden tot zware motorschade. Voorkom dus dat je oliepeil te hoog of te laag wordt, door het elke maand te controleren.

Roet in de motor

Een ander gevaar van het niet op tijd vervangen van de motorolie, is roetvorming in de motor. Wanneer de olie niet op tijd ververst wordt, kan deze stroperig worden. Hierdoor loopt de olie niet goed meer door de motor. De olie wordt steeds dikker en verbrand uiteindelijk. Hierdoor ontstaat er roetvorming in de auto. Dit kan leiden tot verstopping van de oliekanalen en de olie kan niet meer bij alle onderdelen van de motor komen.