Wanneer gebruik je welk autostoeltje?

Category: Diverse Auto

Soms is het lastig om te bepalen wanneer je kind in een nieuwe autostoel moet gaan zitten. Welk autostoeltje je moet aanschaffen hangt af van het gewicht of de lengte van je kids. Voor iedere gewichtsgroep geldt ook een leeftijdsindicatie. Maar die gelden niet zo nauw. Sommige kinderen zijn op dezelfde leeftijd nu eenmaal groter en zwaarder dan anderen.

Babystoeltjes 

Voor baby’s tot ruim 1 jaar: Groep 0+ (tot 13 kg) zitje of i-Size tot zo’n 75 cm.

Deze autostoeltjes worden achterstevoren in de auto geplaatst. Het kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Deze positie biedt meer steun aan het hoofdje en nekje van het kind bij een aanrijding. Het stoeltje wordt vaak bevestigd met de autogordel. Er zijn ook autostoeltjes met een onderstel dat in de auto achterblijft en waarop je het zitje vastklikt. Het kindje wordt in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordel. Babystoeltjes mogen alleen op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag voor zit.

Baby-/peuterstoeltjes

Van dit soort autostoeltjes zijn er verschillende varianten, zowel met gordelbevestiging als Isofix:

Autostoeltjes waarbij je kind de eerste maanden met de rug in de rijrichting zit. Als het kind groter is (bij de overgang naar groep 1) wordt het zitje in de rijrichting  geplaatst. Dit is natuurlijk niet zonder risico.

Peuterstoeltjes

Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: Groep 1 (van 9 tot 18 kg).  In Groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal al in de rijrichting van de auto. De autostoeltjes worden vaak vastgezet met de 3-puntsgordel, maar er komen steeds meer Isofix-stoeltjes voor deze groep op de markt. Alleen maar goed voor de veiligheid van het kind!

Peuter-/kinderstoeltjes

Autostoeltjes die gebruikt kunnen worden voor zowel peuters als grotere kinderen hebben vaak een 5-puntsharnas of een vangtafel voor de kleintjes. Zijn ze daar uitgegroeid? Dan wordt het harnasje of vangtafel verwijderd en worden kinderen met de autogordel vastgezet. Mocht er toch niet iets tussen zitten? Dan kan je altijd een autostoel op maat aanschaffen.

Tags: