Wanneer je ‘s nachts rijd moet je deze 12 dingen doen

Category: Diverse Auto

De meeste mensen verkiezen ‘s nachts te rijden boven overdag omdat er ‘s nachts minder voertuigen op de weg zijn. ‘s Nachts rijden is echter moeilijker en gevaarlijker dan overdag rijden. Als je ‘s avonds rijdt, moet je echter voorzichtiger zijn.

Als chauffeur zijn er 12 dingen waar je aan moet denken als je ‘s nachts rijdt.

1. Blijf niet kijken naar tegemoetkomende lichten

‘s Nachts kunnen felle koplampen van een tegenligger je afleiden. Staar niet naar de felle lichten van de auto’s als ze je naderen. Fel licht is schadelijk voor de ogen.

2. Rijd niet te snel

Wanneer je ‘s nachts rijdt verlaag dan jouw snelheid. Vertraag ook bij slecht weer omdat de weg dan moeilijk te overzien is. Ook als er geen voertuig voor of achter jouw auto rijdt, moet je langzamer rijden. Veel verkeersongelukken zijn het gevolg van te hoge snelheid.

3. Zorg ervoor dat al je spiegels en ramen schoon zijn

Controleer jouw spiegels, ruiten en lichten op reinheid voordat je op jouw nachtelijke reis vertrekt. Spiegels die niet schoon zijn, ruiten die vuil zijn, of lichten die niet uit zijn, verminderen jouw zicht op de weg. Maak ze grondig schoon voordat je vertrekt of bij een benzinestation stopt om ze te laten schoonmaken.

4. Gebruik je koplampen

Wanneer je op een goed verlichte straat rijdt, gebruik dan jouw koplampen. Omdat je nog steeds zonder kunt zien, kunnen de straatlantaarns je misleiden om jouw koplampen niet te gebruiken. Wanneer er een auto nadert op jouw weg, doe dan jouw lichten omlaag. De koplampen helpen ook om je zichtbaar te maken voor een naderend voertuig.

5. Kijk uit voor roekeloze bestuurders

De kans om ‘s nachts roekeloze automobilisten tegen te komen is groter dan overdag. Als je een nalatige automobilist ziet, probeer hem dan te ontwijken door tussen voertuigen door te rijden of af en toe van rijstrook te wisselen.

6. Houd verkeersborden goed in de gaten

Let goed op waarschuwingssignalen aan de kant van de weg. Let ook op de bewegingen van jouw voorgangers om gevaren of afslagen aan te geven.

7. Ga niet de weg op als je moe bent

Als je van plan bent om een nachttrip te maken, zorg er dan voor dat je overdag voldoende rust neemt. Neem na elke anderhalf uur rijden een pauze om te ontspannen. Neem wat snacks en energiedrankjes mee om jezelf tijdens de reis wakker te houden.

8. Drink geen alcohol als je nog moet rijden

Rijden onder invloed is een ernstige overtreding in Nederland. Als je onder invloed rijdt, loopt je het risico jezelf en anderen op de weg te verwonden. In Nederland bestaan de straffen voor overtredingen in verband met alcoholgebruik uit gevangenisstraf, boetes en het verlies van jouw rijbewijs.

Omdat je onder invloed niet goed kunt oordelen of zelfs maar volledig tot stilstand kunt komen in een noodgeval, is dronken rijden gevaarlijk. Rijd niet als je gedronken hebt. Wacht tot je nuchter bent voor je achter het stuur kruipt.

9. Zorg er voor dat je geen verkeerde bril draagt

Of jouw bril nu voor de lol is of op sterkte, zorg ervoor dat hij de weg goed kan zien. Draag geen getinte of donkere zonnebril als je ‘s nachts rijdt, want dan kan je niet goed zien.

10. Wanneer moet je grootlicht gebruiken?

Groot licht moet ‘s nachts worden gebruikt, vooral op open snelwegen. Als een ander voertuig je nadert terwijl je met jouw grootlicht aan rijdt, dim het dan en wacht tot je gepasseerd bent voordat je het weer inschakelt.

11. Kijk je auto na voordat je de weg op gaat

Het zou onhandig en gevaarlijk zijn als jouw auto ‘s nachts op de snelweg kapot zou gaan. Voordat je jouw nachtelijke reis begint, laat jouw auto inspecteren door een monteur om ervoor te zorgen dat alles in orde is. Je kunt hebben opgepikt sommige auto-onderhoud technieken tijdens jouw rijlessen die je zelf kunt doen in plaats van het nemen van het naar een monteur.

12. Rijd defensief

Let altijd goed op, en probeer andermans fouten op te pakken door het te ontwijken. Blijft alert op andere bestuurders die niet geconcentreerd en veilig rijden en houdt afstand van ze.

Samengevat

Het is aan te bevelen de weg te mijden als het donker is en uit te stellen tot de ochtend. Door onvoorziene omstandigheden zijn we echter soms genoodzaakt om een nachtelijke reis te ondernemen. Als je ervoor kiest om die nachtelijke reis te maken, houd dan rekening met de 12 aanbevelingen hierboven voor een veilige en efficiënte nachtelijke rit. Onthoud dat één seconde op de weg genoeg is om grote schade aan te richten.

Rijschool Den Haag leert de leerlingen om veilig te rijden. Je kunt ook rijlessen volgen in de avonden, wat een goede training is voor het rijden in het donker.

Tags: