Versleten banden komen vaak voor
Een van de meest voorkomende reparaties bij aanhangers is het vervangen van versleten banden. Net als bij auto’s slijten aanhangerbanden na verloop van tijd, zeker als de aanhanger vaak zwaar beladen is of lange afstanden rijdt. Een versleten band herken je aan een glad profiel of scheurtjes in het rubber. Dit kun je meestal prima zelf vervangen, mits je beschikt over het juiste gereedschap en een beetje technisch inzicht hebt. Let er wel op dat je de juiste bandenmaat gebruikt en de bandenspanning controleert.
Verlichting die het niet meer doet
Problemen met de verlichting zijn ook erg gangbaar. Vaak is een kapotte lamp of een slecht contactpunt de oorzaak. Het vervangen van een lampje of het schoonmaken van de aansluitingen kun je prima zelf doen. Gebruik hiervoor een multimeter om te controleren of er stroom op de kabel staat. Blijf je problemen houden, dan kan er iets mis zijn met de bekabeling zelf, en dan is het slim om een specialist in te schakelen.
Kapotte oplooprem of remkabels
Bij geremde aanhangers is de oplooprem een belangrijk onderdeel. Deze rem zorgt ervoor dat de aanhanger vertraagt zodra je remt met de auto. Als je merkt dat de aanhanger gaat schokken of piepen tijdens het remmen, kan de oplooprem versleten zijn. Dit is geen klus om zelf te doen, tenzij je echt veel ervaring hebt. Het vervangen van remkabels of het afstellen van de remmen vereist precisie en kennis van het systeem. Laat dit dus over aan een vakman.
Problemen met de neuswiel of steunpoten
Een krom neuswiel of vastzittende steunpoten komen ook vaak voor, vooral bij oudere aanhangers. In veel gevallen kun je deze onderdelen vrij makkelijk zelf vervangen. Ze zijn meestal met een paar bouten bevestigd en goed bereikbaar. Controleer ook of de bevestiging nog stevig is, zodat je veilig kunt koppelen en parkeren.
Versleten lagers zijn tricky
Lagers zorgen ervoor dat de wielen soepel draaien. Zodra je een zoemend geluid hoort of merkt dat een wiel speling heeft, is het tijd om de lagers te controleren. Hoewel het vervangen van lagers technisch gezien zelf te doen is, vereist het wel nauwkeurigheid. Maak je een foutje, dan kan dat leiden tot ernstige schade of zelfs gevaarlijke situaties onderweg. In dit geval is het dus verstandiger om de hulp van een specialist in te roepen.
Zelf doen of laten doen?
Veelvoorkomende reparaties aan aanhangers kun je prima zelf doen als je een beetje handig bent. Denk aan verlichting, banden, steunpoten of het neuswiel. Zodra het om de remmen, lagers of complexe elektronische storingen gaat, is het slim om Oude Egbrink Aanhangwagens in te schakelen. Zo voorkom je grotere schade en blijf je veilig onderweg. Een goed onderhouden aanhanger gaat langer mee én voorkomt gedoe op de weg.