3 stappen om rijangst te overwinnen

Category: Diverse Auto

Voor veel mensen is het halen van hun rijbewijs een spannend overgangsritueel. Na voldoende oefening stappen de meeste mensen zonder nadenken achter het stuur. Maar als je zenuwachtig bent voor het rijden, ben je niet alleen. Uit een recente studie is gebleken dat 25% van de tieners hun rijexamen niet hebben gehaald omdat ze bang zijn om te rijden.

Als jij een van de vele mensen bent die achter het stuur angstig worden, gebruik dan deze drie tips om je te helpen ontspannen en van jouw reis te genieten.

Diep ademhalen

Een aantal factoren kan leiden tot een rijfobie, waaronder slechte herinneringen of te veel piekeren over wat er in de toekomst kan gebeuren. Als je achter het stuur stapt, haal dan diep adem, maak jouw hoofd leeg en concentreer je op het huidige moment. Probeer het gedachtepatroon te stoppen en terug te keren naar de werkelijkheid wanneer jouw gedachten afdwalen en je begint te denken aan zorgelijke ideeën die angst en onrust veroorzaken. Dit zal na enige oefening snel een tweede natuur worden.

Houd in gedachten dat als je eenmaal je rijexamen hebt gehaald, je iemand met veel ervaring aan je zijde hebt om je onderweg bij te staan. Herinner jezelf eraan dat je al over alle vaardigheden beschikt die nodig zijn zodra je je rijbewijs hebt gehaald. Anders zou je in de eerste plaats niet geslaagd zijn voor je rijexamen.

Verlaat je comfortzone

Je zou bang kunnen zijn voor het rijden op de snelweg, parallel parkeren, of navigeren op een verstopte weg waar anderen altijd discussiëren. Een van de meest effectieve benaderingen om je zorgen te overwinnen is om buiten je comfortzone te treden en te proberen waar je bang voor bent.

Rijden op de snelweg of in drukke gebieden kan ontmoedigend zijn, maar je kunt het minder eng maken door je van tevoren voor te bereiden. Probeer te rijden op een tijdstip waarop er niet zoveel verkeer is, en oefen het parallel parkeren in een minder bevolkt gebied. Als je bang bent voor de snelweg, probeer dan bij de volgende afslag in en uit te stappen om te oefenen. En als je extra zenuwachtig bent om jouw angst onder ogen te zien, overweeg dan om een vriend of geliefde mee te vragen voor morele steun.

Oefening baart kunst

Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. Autorijden is niet anders: hoe vaker je achter het stuur zit, hoe gemakkelijker het wordt. Houd er echter rekening mee dat er andere mensen op de weg zijn met hun eigen agenda’s die niet altijd veilig of voorspelbaar te werk gaan. Misschien moet je snel schakelen zonder veel aankondiging of krijg je te maken met druk verkeer dat van een andere rijstrook komt. Hoewel deze uitdagingen frustrerend kunnen zijn, probeer kalm en geconcentreerd te blijven om de situatie niet te veranderen

Als je niet zeker weet of je het aankunt, hoef je alleen maar weer achter het stuur te kruipen en weer te gaan rijden, hoe dan ook. Vergeet niet dat iedereen ooit een nieuwe bestuurder was, met soortgelijke zorgen als die van jou nu. De meeste bestuurders op de weg hebben hun angst overwonnen; jij kunt dat ook!

Krijg meer vertrouwen achter het stuur

Rijschool Tilburg biedt rijlessen die je alle vaardigheden bijbrengen die nodig zijn om een veilige en zelfverzekerde bestuurder te worden. Ze zitten boordevol boeiende informatie, die je helpt bij het leren van alle verkeerswetten en handige tips om problemen achter het stuur te voorkomen. Het is eenvoudig en goedkoop, dus waarom probeer je het niet nu meteen met een gratis proefles?

Tags: