Een import auto verzekeren

Category: Diverse Auto

Omdat auto’s in het buitenland vaak goedkoper zijn en omdat er bepaalde modellen alleen in het buitenland verkrijgbaar zijn is het importeren van auto’s erg populair. Maar voordat jij met jouw nieuwe import auto de weg op mag, dien je eerst een verzekering af te sluiten. Voor elke Nederlandse autobezitter is een minimale WA autoverzekering verplicht. Echter kun je deze autoverzekering pas afsluiten als je een geldig kenteken hebt. Zonder geldig kenteken mag je dus zowel in Nederland als in het buitenland absoluut niet rijden, je bent dan strafbaar. Wil je een import auto verzekeren, dan moet deze altijd eerst gekeurd worden. De enige rit die je mag maken met je buitenlandse kenteken is die naar de rijksdienst voor het wegverkeer (RDW. Hier wordt je auto dan gekeurd. Na de keuring is het buitenlandse kenteken niet meer geldig en kun je een Nederlands kenteken aanvragen bij de RDW. Bij het maken van een afspraak met de RDW moet je dus en een keuring aanvragen en direct ook een Nederlands kenteken om zo min mogelijk tijd te verliezen.

Eendagskenteken verzekeren

Op het moment dat je een afspraak maakt bij de RDW voor de keuring en het Nederlands kenteken ontvang je een eendagskenteken. Zoals de naam al doet vermoeden is dit kenteken maar één dag geldig. Wanneer je op dat moment ook direct een autoverzekering afsluit is je import auto verzekerd en mag je de weg op. Let wel op dat je alleen een WA autoverzekering kan afsluiten op je eendagskenteken. Pas als je auto gekeurd is kun je de verzekeringsmaatschappij opnieuw benaderen en je auto WA+ of All Risk laten verzekeren. Je regelt je eendagsverzekering namelijk direct bij de autoverzekering waar je vervolgens ook je normale autoverzekering wilt afsluiten.

Import auto verzekeren op chassisnummer

Sommige verzekeraars weigeren het om een buitenlands kenteken of eendagskenteken te verzekeren. Veel import auto’s zijn namelijk niet gekeurd volgens een Nederlandse of Europese typegoedkeuring. De aanvraag bij de RDW kan dan iets langer duren. Op basis van het chassisnummer kun je dan wel je verzekering auto voor vijftien dagen regelen. Dit wordt ook wel een importautoverzekering genoemd en is speciaal bedoeld om je geïmporteerde auto tijdelijk te verzekeren totdat deze een Nederlands kenteken toegewezen heeft gekregen de RDW. Het chassisnummer vind je uiteraard op het chassis zelf. Meestal bij de rechter aandrijfas of voor de bijrijdersstoel. Ook in je autopapieren wordt het chassisnummer vermeld.