Veel autoverzekeringen hanteren een eigen risico. Maar wat is het eigen risico eigenlijk en hoe werkt het bij autoverzekeringen? Lees het allemaal in dit artikel of kijk op vergelijkuwvastelasten.nl.
Zo werkt het eigen risico
Bij veel autoverzekeringen is het eigen risico een vast bedrag dat een variatie kent van niks tot soms wel duizend euro. Wanneer je een schade aan je auto claimt bij je verzekeraar moet je eerst ‘eigen risico’ betalen, ofwel, je betaalt eerst zelf een klein beetje van de schade voordat de verzekeraar geld uitkeert. Soms is het eigen risico een percentage van de waarde van je auto in de catalogus. Dit omdat duurdere auto’s vaak duurdere reparaties nodig hebben dan goedkope auto’s.
Waarom hebben verzekeraars eigen risico bedacht?
Het lijkt voor veel mensen misschien een beetje oneerlijk, het eigen risico, maar het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat verzekeraars hebben gekozen om het eigen risico in leven te brengen. Wanneer je auto rijdt en je weet dat iedere schade gewoon geclaimd kan worden bij de verzekeraar, rijd je toch iets voorzichtiger dan wanneer je weet dat je ook een klein beetje zelf moet betalen. Je zult dus voorzichtiger zijn met bijvoorbeeld inparkeren of kleine schades niet claimen bij de verzekeraar. De verzekeraar is zo dus beschermt tegen misbruik van de verzekering.
Eigen risico zelf bepalen of afkopen
Bij veel autoverzekeraars kan je ook in zekere mate bepalen hoe hoog je eigen risico is. Het lijkt misschien raar om het eigen risico te verhogen, maar het is voor sommige mensen heel handig. Wanneer je de eigen risico hoger maakt gaat je maandelijkse premie immers omlaag. Wanneer je weet dat je bijna nooit schades rijdt kan het dus voordeliger uitpakken om het eigen risico hoger te maken, en kan je wanneer je vervolgens geen schade rijdt toch nog een aardig centje besparen!
Sommige mensen vinden het eigen risico helemaal niets, en willen hem ook eigenlijk niet. Bij veel autoverzekeraars kan je daarom het eigen risico afkopen, je betaalt dan in een keer een redelijk hoog bedrag. Het eigen risico geldt vervolgens niet op storm- en ruitschade of diefstal. Ook gaat je maandelijkse premie (flink) omhoog nadat je het eigen risico afgekocht hebt, het is financieel vaak geen goede keuze om het eigen risico af te kopen.
Het eigen risico is dus voor autoverzekeraars erg handig. Het beschermt tegen misbruik van de verzekering. Ook consumenten kunnen voordeel halen uit het eigen risico, door dit aan te passen aan hun rijgedrag. Kijk op www.allesoververzekeren.info wanneer je meer wilt weten over (auto)verzekeringen.