Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Category: Diverse Auto

Wil je je eerste auto gaan kopen en is een volledig nieuwe auto te prijzig? Dan is een tweedehands auto een goede keuze voor jou! Een tweedehands auto kopen is niet zo 1,2,3 gedaan. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden en waardoor je bijvoorbeeld een misverkoop kan verkomen. De belangrijkste tips zijn eigenlijk: wees kritisch en neem iemand mee die ervaring heeft met het opkopen van auto’s of veel verstand heeft van auto’s. We gaan iets dieper in op onze tips die we voor jou hebben opgesteld zodat het kopen van een tweedehands auto een stukje makkelijker wordt!

De eerste indruk

Neem de gegevens van een advertentie goed door en doe goed vooronderzoek. Vergelijk de vraagprijs van de auto online met de vraagprijs van een vergelijkbaar model met ongeveer hetzelfde aantal kilometers. Zit de vraagprijs ver onder het gemiddelde? Dan kan het zijn dat er iets is met de auto of dat je met een onervaren verkoper te maken hebt. Ligt de prijs ver boven de vraagprijs? Dan kan je dit naar voren brengen bij de verkoper van de auto. Probeer daarnaast te achterhalen waarom de verkoper de auto weg doet. Dit kan via de e-mail/telefoon maar onze voorkeur gaat naar het persoonlijk vragen wanneer je de verkoper ontmoet.

Hoe ziet de auto eruit aan de buitenkant?

De buitenkant van de auto zegt heel veel over de staat van de auto. Controleer de buitenkant van de motorkap, achterklep en de deuren. Hoe zien de naden eruit? Normaliter horen de naden recht te lopen. Lopen de naden scheef dan kan dit aantonen dat de auto bijvoorbeeld een botsing heeft gehad. Bekijk daarnaast de banden van de auto. Hoe ziet het profiel eruit en zijn alle banden hetzelfde? Twee andere aandachtspunten zijn roest en lekkages. Zie je ergens in de auto roest of vochtplekken of ruik je een muffe lucht? Dan kan het zijn dat de auto last heeft van roest of lekkage.

Hoe ziet de auto er aan de binnenkant uit?

Iets wat je nooit mag vergeten is kijken hoe de auto er onder de motorkap uitziet. Als je hier problemen tegenkomt kan het zijn dat je hoge reparatiekosten moet maken bij het kopen van de auto. Check het koelsysteem, zie je groene aanslag op de aansluiting dan kan dit een teken van lekkage zijn. Check daarnaast of je geen lekke pakking hebt in je motorblok, dit kan namelijk al snel tegen de €1.000 reparatiekosten aanlopen. Als er olie op de vloeistof drijft dan kan het zijn dat je pakking lek is. Het motorblok zelf moet je uiteraard ook controleren. Zie je druppels of vet op het motorblok? Dan kan er olie lekken. Soms wordt het motorblok voor een koper komt schoon gemaakt dus kijk altijd na een proefrit of het motorblok nog steeds schoon is.

Aandachtspunten proefrit

Als je een auto koopt ga je uiteraard een proefrit maken. Let bij het maken van een proefrit op slijtage. Hoor je gekke geluiden als je over hobbels of drempels rijdt? Of als je een scherpe bocht maakt? Dan kan dit duiden op slijtage van de auto. Let ook goed op hoe de auto schakelt. Schakelt de auto soepel dan is dit mooi, schakelt de auto pas nadat je de koppeling ver op hebt laten komen? Dan is de kans goed aanwezig dat de koppeling versleten is. Als laatst raden wij aan om te controleren hoe de auto op de weg ligt. Dit doe je door op een rechte weg even goed te remmen zonder je handen aan het stuur. Als de auto goed op het wegdek ligt dan trekt de auto niet naar links of naar rechts.

Met bovenstaande tips controleer je de meest belangrijke punten van een tweedehands auto. Kom je een toffe auto tegen die je graag wilt hebben? Laat emotie niet de overhand nemen en blijf realistisch en objectief. Doorstaat de auto die jij op het oog hebt bovenstaande checklist? Mooi! Gefeliciteerd met je nieuwe aankoop. Let er wel op dat een autoverzekering afsluiten verplicht is in Nederland. Het kan voorkomen dat je schade maakt met je pas gekochte auto en je wilt niet voor torenhoge rekeningen komen te staan.

2ehands auto