Tractor tuning: het verschil tussen chiptuning en eco tuning

Category: Auto Tunen

Bent u in het bezit van een tractor of een ander landbouwvoertuig? Dan kunt u ervoor kiezen om uw voertuig te laten chiptunen. Chiptuning is kortgezegd het elektronisch opvoeren van moderne automotoren. Door chiptuning toe te passen op uw landbouwvoertuig zullen de motorprestaties en de brandstofefficiëntie merkbaar toe nemen. Een ideale manier dus om de productiviteit op het platteland te verhogen!

Een betrouwbare website die chiptuning voor tractoren mogelijk maakt is Tractorchiptuning.com. Naast ‘gewone’ chiptuning bestaat er ook nog zoiets als eco tuning. In dit artikel gaan we eerst wat meer in op chiptuning. Daarna leggen we je uit wat eco tuning precies is en welke voordelen eco tuning van je tractor jou kan bieden.

Wat is chiptuning en hoe werkt het?

Zoals eerder beschreven is chiptuning het elektronisch opvoeren van automotoren met als doel om de prestaties van het voertuig te verbeteren. Om chiptuning uit te kunnen leggen dien je eerst een algemeen beeld te hebben van hoe moderne automotoren in elkaar steken.

De meeste motoren in moderne auto’s worden aangestuurd door een zogenoemde Electronic Control Unit (ECU). De ECU regelt voortdurend onder andere de hoeveelheid brandstof die wordt ingespoten, het ontstekingstijdstip en de turbodruk. Bij het chiptunen worden de programma’s bewerkt die via allerlei verschillende parameters het motormanagement vormen.

De ECU bestaat uit een verzameling chips die geladen zijn met software. In vele gevallen zijn de programma’s daarop ver binnen de maximale belasting van de automotor geschreven.

Bij chiptuning worden bepaalde bestanden bij de ECU ingeladen die ervoor zorgen dat de parameters opnieuw op elkaar worden afgestemd. Deze nieuwe instellingen zorgen voor meer koppel (trekkracht) en vermogen (topsnelheid), zonder dat de motor onherstelbaar beschadigd hoeft te raken.

Wat is eco tuning?

In tegenstelling tot bij reguliere chiptuning ligt de nadruk bij eco tuning niet op performance maar op brandstofefficiëntie. Door middel van eco tuning kan wel tot 20% brandstofbesparing worden gerealiseerd, zonder dat daarbij ingeleverd hoeft te worden op de prestaties.

Tijdens het proces van eco tuning vindt een fijnafstelling plaats van de motor van jouw voertuig. Dit resulteert in een betere en volledigere verbranding in de motor, waardoor jouw tractor (of ander landbouwvoertuig) efficiënter gebruik zal gaan maken van de brandstof. Dit leidt op zijn beurt weer tot een lager verbruik!

Op de website van Tractorchiptuning.com kun je lezen hoe je in een paar simpele stappen op maat gemaakte tuning files kunt bestellen, die jou worden geleverd door een team van specialisten. Klik hier om te zien hoe jij vandaag nog op een veilige en betaalbare manier de prestaties van jouw landvoertuig kunt verbeteren, zonder dat je ook maar een moment de deur uit hoeft te gaan!