Van saaie wagen naar sportief vermogen

Category: Auto Tunen

Veel jongeren nemen geen genoegen met een standaard auto uit de fabriek. Maar bij gebrek aan geld voor een dure sportwagen is een auto tunen een interessante optie. Zo maak je van een oude Honda CRX of Volkswagen Golf je eigen sportieve wagen met power. Voornaamste doel van auto tunen is om het vermogen van de auto te verbeteren door bijvoorbeeld het opvoeren van het motorblok. Het uiterlijk wordt vaak ook aangepast met een spoiler voor lagere wegligging, opvallende kleuraccenten en een grotere uitlaat. Ook de muziekinstallatie met grote sub woofers kan niet ontbreken in een getunede wagen.

Zo laag mogelijk bij de grond

Het verlagen van de auto is één van de vele mogelijkheden die vaak wordt toegepast bij het auto tunen. Een lagere wegligging geeft een strakker uiterlijk aan de wagen doordat deze heel laag bij de grond ligt en er weinig loze ruimte is. Voordeel hiervan is dat plaatsing op de weg stabieler is en de auto minder overhelt in bochten. Verlagen heeft wel ook zijn nadelen, de demping van de auto wordt minder en het nemen van drempels kan soms een hele opgave zijn zonder de auto te beschadigen.

De veren inkorten

Voor het verlagen van de auto is de veren van de schokbrekers vervangen de beste optie. De schrokbrekers van een auto zorgen ervoor dat je niet tegen het plafond aanzit wanneer je over een drempel rijdt. Daarom is een auto uitgerust met een veersysteem met zowel demping als veerkracht voor optimale schokdemping. Ook zorgt deze demping voor contact van de wielen met de grond voor stabiliteit op de weg. De huidige veren van de schokdemper wordt vervangen door kortere veren dan het origineel of verlagingsveren. Hiermee kan de auto een aantal centimeter worden verlaagd. Het is ook mogelijk om de gehele schokbreker te vervangen, maar dit is een specialistische klus.