Besparen op het onderhoud van je auto

Category: Reparatie

Besparen op het onderhoud van je auto

Je auto kan een behoorlijk grote kostenpost zijn. In reparaties, APK-keuringen en onderhoud moet een hoop geld gestoken worden, als je wilt dat je auto veilig en betrouwbaar blijft. Toch is het mogelijk om een hoop geld te besparen als je de volgende tips in je achterhoofd houdt.

Beschermd parkeren

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je zuinig met je auto omgaat, zodat deze langer kras- en roestvrij blijft. Parkeer je auto als het kan in een garage of onder een carport om je auto zoveel mogelijk te beschermen tegen weersinvloeden en bijvoorbeeld vogelpoep of bladluis. Op deze manier bescherm je je lak en zal je auto minder snel roesten. Wanneer je geen beschikking hebt tot een afdak, bescherm je auto dan door hem af te dekken met een afdekhoes.

Rustig rijden

Ook op de weg kun je grote kosten voorkomen of uitstellen. Rijd met gepaste snelheid over verkeersdrempels en parkeer je auto altijd plat op de weg (dus niet half op een stoep als er weinig ruimte is). Zorg ervoor dat je bandenspanning altijd juist is om slijtage te voorkomen. Hiermee voorkom je ook nog eens een te hoog brandstofverbruik. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je oliepeil in orde is om schade aan je motor te voorkomen. Controleer je auto regelmatig op mankementen. Kleine onderhouds- en herstelwerkzaamheden kun je vaak nog zelf uitvoeren en als je deze wel aan een garage uitbesteed kost dit nog altijd minder geld dan een groot defect.

Onderdelen vervangen

De meeste dealers werken met merk gebonden onderdelen. Online kun je tegenwoordig een hoop auto onderdelen vinden die een stuk goedkoper zijn. Als je een nieuw onderdeel voor je auto nodig hebt dan kun je eerst kijken of er merkloze of gereviseerde onderdelen verkrijgbaar zijn. Soms kun je bij een sloopbedrijf ook nog bruikbare onderdelen vinden voor een lagere prijs. Zorg er wel altijd voor dat je garantie krijgt op je onderdelen. Vooral als je auto nog niet zo oud is.

Garages vergelijken

Als je auto naar een garage moet voor een onderhoudsbeurt of reparatie, dan is het verstandig meerdere offertes op te vragen (voor bv een Cilinderkop revisie) bij verschillende garagebedrijven. Een beetje onderhandelen kan je zomaar een hoop korting opleveren. Profiteer ook van promotieacties van Profile of garages. Vaak kun je online verschillende kortingsaanbiedingen vinden van geselecteerde garages. Stel van tevoren een richtprijs af met je garage en vraag of de garage contact met je opneemt, als ze denken dat de kosten veel hoger uit gaan vallen. Maak tot slot duidelijke afspraken over welke werkzaamheden wel en niet moeten worden verricht.