Wanneer heeft je motorfiets een kleine onderhoudsbeurt nodig?

Category: Reparatie

Een kleine onderhoudsbeurt aan je motor wordt om de 6.000 km of ieder jaar uitgevoerd. Ook is het nodig, of verstandig, om een kleine onderhoudsbeurt uit te voeren als je motor te lang stilstaat. Een kleine onderhoudsbeurt kost je zo tussen de 100 euro en 200 euro. Een kleine onderhoudsbeurt houdt in de controle van de motor, denk aan scharnierpunten, ketting, bandenspanning, lagers, lichten etc. Maar ook hoort bij een kleine onderhoudsbeurt het vervangen van de oliefilter en vloeistoffen. Daarom is de prijs van een kleine onderhoudsbeurt relatief laag. Blijkt uit de controle dat er iets versleten of mis is, dan wordt dit tegen een kleine meerprijs gerepareerd.

Het vervangen van de oliefilter en de motorolie

Wat olie in het motorblok doet is voor het smeren van draaiende onderdelen in het motorblok en het afvoeren van vuil uit het blok. Een oliefilter zorgt voor de filtering van de vuildeeltjes uit de motorolie. Na 6.000 km moet je de olie in de motor vervangen. Het vervangen van olie laat je doen door een garage of je vervangt zelf de oliefilter en de olie. Laat je de olie en het oliefilter vervangen door een garage, dan zit dit vaak bij de prijs van een kleine onderhoudsbeurt. 

Remvloeistof en remblokken vervangen of controleren

Rem je met een motor, dan ontstaat er wrijving tussen de remblokken en de remschijf. En dit soort wrijving zorgt dat de remblokken en de remschijf langzaam slijten. De remblokken zijn van een zachter materiaal dan de remschijf en daardoor zullen de remblokken eerder slijten. Je remt met je motor met name met de voorrem en daardoor zullen de remblokken harder slijten. Hoe snel de slijtage gaat is afhankelijk van het gewicht van de motor, de kwaliteit van de remblokken en de rijstijl. Het vervangen van remschijven en remblokken, maar ook het ontluchten van remleidingen, is werk voor een ervaren monteur of klusser. Wil jij besparen op de onderhoudsbeurt van je motorfiets? Dan kun je ervoor kiezen om op zoek te gaan naar passende tweedehands motoronderdelen van goede kwaliteit. Dit levert je een flinke besparing op wanneer er onderdelen van je motor aan vervanging toe zijn.

Smeren, spannen en controle van de ketting

Staat de motorketting te slap, dan krijgen de lagers en de versnellingsbak in het achterwiel het heftig te verduren als je ineens gas geeft. En een sterk gespannen ketting zorgt ervoor dat de motor niet goed schakelt. Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt je ketting gezet op de juiste spanning en krijgen ook de tandwielen een controle.