Een autoverzekering afsluiten

Category: verzekering

Wist je dat het in Nederland verplicht is om als je in het bezit bent van een auto een autoverzekering af te sluiten? Dat dit dus geen kwestie is van willen maar moeten? Dit gaat zelfs op als je een auto hebt die alleen maar in de garage staat en nooit de weg opgaat. Rij je in een auto die niet verzekerd is, lopen jij en andere weggebruikers risico. Dat is dan ook de reden dat hier een fikse boete tegenover staat. Als je onverzekerd een ongeluk maakt, zijn de risico’s niet te overzien. Dan kan namelijk alle schade op jou persoonlijk verhaald worden.

WA-verzekering is de absolute ondergrens
De minimale autoverzekering in Nederland is de WA-verzekering. De letters WA staan voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze autoverzekering geeft alleen dekking aan de schade aan derden. Dus als jij een ongeval maakt, dan krijgt de tegenpartij wel geld van jouw verzekeringsmaatschappij. Zelf krijg je niets vergoed.

Meest complete dekking bij een all-risk verzekering
Wil je na een noodlottig ongeval niet met een peperdure rekening geconfronteerd worden? Kies dan voor de beperkte cascoverzekering. Ook nu is de schade voor derden verzekerd en ben jij ook voor een deel verzekerd. Bijvoorbeeld als je ruitschade oploopt. Of onverlaten schade hebben aangericht aan je auto tijdens een auto inbraak. Wil je de meest complete dekking? Kies dan voor de all-risk verzekering. In dat geval ben je verzekerd voor de schade aan derden en aan je eigen auto. Er gelden slechts een paar randzaken die in dat geval niet vergoed worden. Vanzelfsprekend is de WA-verzekering het goedkoopst, betaal je voor de beperkt casco veelal wat meer premie en is de all-risk verzekering de meest kostbare verzekering maar levert dit je wel all-risk dekking op.

Als je auto maar verzekerd is
Er is niemand die voor je beslist welke autoverzekering je af moet sluiten. Dat bepaal je zelf en is geheel afhankelijk van wat jouw standaard is en wat jij aan een verzekeringspremie kunt én wilt betalen. Normaliter wordt voor een nieuwe auto steevast een all-risk verzekering afgesloten. Hoe ouder een auto wordt, hoe vaker gekozen wordt voor de goedkope WA-verzekering. Maar nogmaals; past in jouw situatie precies het tegenovergestelde dan doe je dat gewoon. Als je auto maar verzekerd is.

Loop jaarlijks de kleine lettertjes door
Heb je een bepaalde dekking gekozen voor de autoverzekering, loop dan tenminste eens per jaar de voorwaarden en de kleine lettertjes door. Alleen dan kun je zien of de verzekering nog wel past bij jouw situatie en bovendien zie je dan ook meteen wat er per jaar aan de verschillende polisvoorwaarden veranderd is. Verzekeraars veranderen vrijwel elk jaar namelijk wel iets. Het is toch al goed de verzekeringen van de verschillende aanbieders eens naast elkaar leggen.

Dagwaarde of nieuwwaarde?
Wat de verzekeraars uitkeren wil nog wel verschillen. Het duidelijkst wordt dat in het geval dat een auto total loss raakt. Even afkloppen s.v.p. Dan kan het zomaar gebeuren dat je bij de ene verzekeraar de dagwaarde van de auto uitgekeerd krijgt terwijl je van de andere verzekeraar de nieuwwaarde ontvangt. En daar zit, zal iedereen onderschrijven, nogal wat verschil in. Een autoverzekering afsluiten kan binnen vijf minuten, wees je echter wel bewust van de kleine lettertjes in het contract.