Hoe sluit je een goedkope autoverzekering af?

Category: verzekering

Wanneer je net stevig hebt geïnvesteerd in het kopen van een (nieuwe) auto zal je tot de conclusie komen dat je er beslist niet op zal zitten wachten om ook nog eens veel geld uit te moeten geven aan de verzekering voor die auto. Gelukkig is dat helemaal nergens voor nodig. Het afsluiten van een goedkope autoverzekering is namelijk veel eenvoudiger dan je denkt. Voor de autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze ontzettend concurrentieel zijn. Dit betekent dat elke verzekeraar goed zijn best doet om zo interessant mogelijke voorwaarden aan te kunnen bieden. Wil jij ook graag ontdekken hoe je de financieel meest interessante verzekering voor je auto kan afsluiten? Dan dien je absoluut zeker verder te blijven lezen!

De WA-verzekering, sowieso de meest voordelige autoverzekering

We zullen je meer dan waarschijnlijk niets nieuws vertellen wanneer we zeggen dat de WA-verzekering de meest goedkope autoverzekering is die er bestaat. Voor deze verzekering geldt in de praktijk dat ze ook de enige is die bij wet verplicht moet worden afgesloten. Voor heel wat mensen geldt dat deze standaard autoverzekering voldoende is. Dat geldt in het bijzonder voor zij die bijvoorbeeld een voordelige tweedehandse auto hebben aangekocht of voor mensen die eigenlijk nauwelijks hun auto nodig hebben, tenzij voor wat verdere verplaatsingen.

Maakt dit de WA-verzekering ook de interessantste autoverzekering?

Het feit dat de WA-verzekering de goedkoopste autoverzekering is die er bestaat hoeft in de praktijk in het geheel niet te betekenen dat ze voor iedereen altijd het interessantst is. De lage kostprijs die wordt gehanteerd voor dit type autoverzekering is namelijk afkomstig van het feit dat ze enkel en alleen maar schade aan derden verzekert. Natuurlijk is dat belangrijk, maar het is toch ook best vervelend dat er op geen enkele manier eigen schade wordt gedekt. Dit geldt niet in het minst voor mensen die een vrij dure auto hebben aangekocht en deze optimaal willen laten verzekeren.

De nadruk van jou als (potentiële) verzekeringnemer mag in de praktijk uiteraard komen te liggen op het afsluiten van een echt goedkope autoverzekering. Dat gezegd hebbende is het wel altijd zo dat je ervoor moet opletten dat de lage kostprijs er niet voor zorgt dat je significant moet inboeten op vlak van dekkingen. Is dat wel het geval? Dan zou dat er bij een schadegeval zomaar voor kunnen zorgen dat je een ontzettend groot bedrag uit eigen zak zal moeten betalen. Lang niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Denk dus altijd goed na over welke dekkingen je absoluut nodig hebt.

Waar moet je bij een goedkope autoverzekering voor opletten?

Zoals hierboven reeds aangegeven is de WA-verzekering veruit de meest goedkope autoverzekering die er bestaat. Het is echter zeer belangrijk om je niet te laten verblinden door de kostprijs die eraan verbonden is. Het spreekt namelijk voor zich dat het vooral de dekkingen zijn die (al dan niet) worden aangeboden die het belangrijkst zijn. Stel jezelf dan ook altijd de vraag of het voor jouw auto niet interessanter is dat je ook kan rekenen op een dekking van de eigen schade die je kan lijden.

In het bijzonder wanneer je een zeer dure auto hebt aangekocht en / of wanneer je op jaarbasis heel wat kilometers aflegt zal je tot de conclusie komen dat het wellicht geen goed idee is om louter en alleen te kiezen voor de meest goedkope autoverzekering op de markt. Het spreekt immers voor zich dat je bij schade dan ook graag zal willen kunnen rekenen op een dekking van de eigen schade. Dat is bij de WA-verzekering zoals reeds aangegeven niet het geval. Let ook op, heb je ervoor gekozen om een auto te leasen? Dan bestaat de kans dat deze gedurende de volledige leasingperiode verplicht allrisk verzekerd dient te zijn. Hier kan in de praktijk eigenlijk niet vanaf worden geweken.

Hoe kan je met zekerheid rekenen op een goedkope autoverzekering?

Zoals de informatie hierboven reeds duidelijk heeft gemaakt hoeft de WA-verzekering zeker niet voor iedereen de meest interessante verzekering te zijn op de markt, integendeel. Voor heel wat potentiële verzekeringnemers geldt echter dat ze vrezen dat een meer uitgebreide optie nooit echt een goedkope autoverzekering kan zijn. Klopt dat echter wel? Er zijn in de praktijk eigenlijk meer dan voldoende manieren om de hoogte van ook deze premies te beperken. Wil jij ook graag ontdekken hoe dat nu precies kan? Het onderstaande overzicht en Diks.nl vertelt je er alles over.

1.) Een eenvoudige vergelijking kan de premie al stevig drukken

De premie die door verzekeraars wordt aangerekend voor de autoverzekering kan onderling behoorlijk verschillen. Het is dan ook omwille van deze reden dat het belang van het uitvoeren van een (objectieve!) vergelijking altijd wordt benadrukt. Wil je met absolute zekerheid kunnen rekenen op een interessante en tevens ook op een goedkope autoverzekering? Dan zal je kunnen vaststellen dat een vergelijking uitvoeren tussen de diverse verzekeraars daar zeker toe bij kan dragen.

2.) Aanvullende dekkingen zijn vaak helemaal niet noodzakelijk

Een goedkope autoverzekering is in de praktijk per definitie altijd een verzekering waarbij geen of in ieder geval zo weinig mogelijk sprake is van aanvullende dekkingen. Voor ontzettend veel mensen geldt in de praktijk ook dat ze aan deze dekkingen eigenlijk helemaal geen behoeften hebben. Het is namelijk zo dat ontzettend veel mensen hun auto slechts sporadisch uithalen. Voor kleinere afstanden wordt er dan ook nog steeds zeer vaak gekozen voor het nemen van de fiets of mensen gaan gewoon te voet. Maak altijd voor jezelf uit of het afsluiten van één of meerdere aanvullende dekkingen voor jou echt interessant is of ze jouw autoverzekering eigenlijk alleen maar nodeloos duurder maken. In ieder geval moet hier zeker even over worden nagedacht.

3.) Het eigen risico is belangrijker dan je mogelijks vermoedt

Tot slot is er ook nog het eigen risico dat geldt op nagenoeg elke autoverzekering. Vaak is het zo dat deze door de potentiële verzekeringnemer over het hoofd wordt gezien. Dat is echter niet interessant. Het verhogen van het eigen risico kan in de praktijk namelijk een zeer belangrijke troefkaart zijn voor wat het kunnen afsluiten van een goedkope autoverzekering betreft.